“Nieuws is er voor iedereen.”

“Wachten op het journaal is natuurlijk een beetje achterhaald en rond die tijd heb je vast wat leukers te doen. Daarom bieden wij je content die je kunt bekijken wanneer dat jou uitkomt. Wij begrijpen ook wel dat niet iedereen zit te wachten op een saai en droog nieuwsbericht, dat willen wij veranderen. Geen saaie nieuwsitems meer en geen monotone nieuwslezers die eruit zien alsof ze totaal geen zin in het leven meer hebben.

Wij willen graag video’s maken en artikelen schrijven waar jij echt iets aan hebt. Zowel over dingen die dichtbij je staan als die duizenden kilometers ver weg plaatsvinden. Dingen die je interessant, belangrijk of gewoon leuk vindt. Hoe dan ook, wij zoeken het graag voor je uit!”

Samen met een groep medestudenten richtte ik in 2015 TMI op, kort voor Too Much Information. Naar ons gevoel ontbrak er een goed (lees: leuk) nieuwsmedium voor jongeren. Het fenomeen vloggen was in opkomst, YouTuben werd een baan. We verbonden de puntjes met elkaar en bedachten dat we vloggend op een toffe manier duiding konden geven bij het nieuws van vandaag.

En zo geschiedde. Waar directeur en hoofdoprichter Michiel Kalverda zijn ziel en zaligheid legde in het vermarkten van ons idee, bouwde ik verschillende redacties op als hoofdredacteur.

Met TMI.news gaven we studenten journalistiek de kans om buiten de gebaande paden te leren. Te oefenen met allerlei vormen van nieuwsverslaggeving. Van diepgaande interviews met ambitieuze jongeren tot live verslag op Facebook vanuit New York over de Amerikaanse verkiezingen. We bleven onszelf uitdagen om onszelf steeds opnieuw uit te vinden.

TMI.news won verschillende prijzen, waaronder De Tegel Toekomstprijs 2015 en € 20.000,- startsubsidie bij  The Challenge 2016 van het Stimuleringsfonds Voor De Journalistiek.

“We maakten vlogs over lachgas en internetverslaving. We publiceerden briefwisselingen uit Afrika, deden een uitstap naar India. We hadden interviews met de grootste voetbaltalenten ter wereld, we voerden gesprekken over de Ramadan. We kregen tips over sexting en bespraken nog een shitload aan andere onderwerpen. We maakten zo’n vijfhonderd posts voor de site. Ook zijn we druk bezig met TMI.academy en geven we workshops op middelbare scholen.”

Dit was de laatste post die ik publiceerde bij TMI.news. Een korte opsomming van de fantastische projecten waar we aan hebben gewerkt. Na mijn vertrek is TMI zich volledig gaan focussen op het geven van mediaworkshops op middelbare scholen.

TMI
.news

TMI
.academy