Mijn eerste ervaringen als correspondent

Aan het einde van mijn eerste studiejaar Journalistiek begin ik aan het Honourstraject. De eerste halte: Brno, de tweede stad van de Tsjechische Republiek. Ruim een week experimenteerde ik hier met verschillende vormen van het correspondentschap: reisverslagen, interviews, columns en videoreportages. De verse kennis en eerste opgedane journalistieke vaardigheden werden hier in de praktijk gebracht. Een van de resultaten: een interview met Remon Vos: founder van de CTP Invest, de grootste projectontwikkelaar in Tsjechië.

'In het oosten leren ze van de fouten in het westen'

Interview met Remon Vos, CEO van CTP Invest

In Nederland worden ongebruikte bedrijventerreinen in rap tempo omgebouwd tot studentenwoningen. Richting het Oosten wordt er echter in rap tempo gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe terreinen, daar hebben ze geleerd van de fouten in het Westen. Tenminste, dat zegt Remon vos, CEO van CTP Invest, de grootste projectontwikkelaar in Tsjechië.

Van niets naar een netto omzet van bijna 110 miljoen euro binnen twintig jaar tijd. Het succesverhaal van CTP laat zien dat het voor bedrijven mogelijk is door te groeien, zelfs in tijden van economische malaise.

Toen de Groningse Remon Vos als middelbare scholier op schoolreis mee mocht naar Tsjechië was hij laaiend enthousiast. De Guldens waren al ingeruild voor kronen, zijn tas was gepakt. Zoals veel scholieren was hij brutaal en vertikte het om op de voorlichtingsavond te verschijnen. De ingepakte tas mocht weer worden uitgepakt: zijn reisje ging niet door.

Een vriend van de familie, ‘meneer Brakema’, die al een tijdje in Tsjechië woonde, bracht redding. “Toen hij me zo teleurgesteld zag, stelde hij voor om samen een reis door Tsjechië te maken. Tijdens deze reis ontstond mijn fascinatie voor het land, al had ik toen nog niet verwacht dat ik me hier zou vestigen.”

 

Van intermediair tot projectontwikkelaar

Na zijn opleiding begon Vos te werken als intermediair voor Nederlandse en Tsjechische bedrijven, waarbij hij zelf een percentage van de winst ontving die met deze deals werd gemaakt.

“Uiteindelijk had ik zo een aantal vaste klanten om me heen verzameld. Een deel van de Nederlandse klanten besloot de productie naar Tsjechië te verplaatsen, met mij op locatie als contactpersoon. Dit betekende voor mij de terugkeer naar Tsjechië.”

De terugkeer luidde het begin in van de carrière van Vos in het Midden-Europese land. “Het grootste probleem in Tsjechië was de huisvesting van de bedrijven. Toen heb ik het heft in eigen handen genomen, Met behulp van een aantal Groningse investeerders en de ING-bank was het voor mij mogelijk om een stuk grond in een van de gemeenten rondom Brno aan te schaffen. Op mijn eerste terrein begon ik met ons eigen bedrijf als huurder. Daarna heb ik mijn eigen aandelen verkocht en besloot ik me alleen nog maar te richten op de ontwikkeling van bedrijfsterreinen. In 1998 was CTP een feit.”

 ‘Dorpse gemeentes gaan toch anders om met het zakenleven dan de stadse gemeentes, die gebiedsontwikkeling juist als positief omschrijven.’

In het begin was het lastig om deze grond te ontwikkelen tot bedrijfsterreinen: ‘’Dorpse gemeenten gaan toch anders om met het zakenleven dan de stadse gemeentes, die deze ontwikkeling juist als positief omschrijven.’’

Bij de vraag of er nooit steekpenningen zijn uitgedeeld is het even stil. ‘’CTP heeft nooit een instantie of ambtenaar geprobeerd om te kopen,’’ formuleert hij zorgvuldig. ‘’Deze duidelijke manier van zakendoen heeft er toe geleid dat alle partijen die met ons te maken hebben weten waar ze aan toe zijn.’’ Dit terwijl de Tsjechische premier Petr Nečas onlangs is opgestapt wegens beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik. ‘’Met de regering hebben wij niets te maken, wij houden ons alleen bezig met gemeentelijk- en provinciaal bestuur’’ zegt hij diplomatiek. ‘’Ik vind wel dat burgers van een land de regering in de gaten moeten blijven houden. Je legt toch steeds je lot in de handen van mensen die tijdelijk erg machtig zijn.’’

De formule voor succes

Toen hij eenmaal begon met het ontwikkelen van vastgoed, is het snel gegaan. In de periode van 1998 tot 2013 is de portefeuille van CTP gegroeid tot 1,5 miljoen vierkante meter, ruim 150 voetbalvelden. Dit maakt CTP de grootste ontwikkelaar van bedrijventerreinen in Tsjechië. Wat zorgde er voor dat CTP zo snel kon groeien?

‘’Het was een combinatie van verschillende factoren. Ik stapte op het juiste moment de markt in en liet Praag links liggen. Door me vooral te focussen op Brno, de tweede stad van Tsjechië, wist ik ons marktaandeel snel te vergroten. Door zijn gunstige ligging zaten we in strategisch opzicht goed en dankzij de technische universiteit van Brno konden we rekenen op een hooggeschoolde arbeidsinstroom. De lage lonen waren dus niet het enige voordeel, maar ook vakmanschap, kwaliteit en kennis. Hierdoor besloten de bedrijven met wie wij werkten, waaronder bijvoorbeeld Honeywell en DHL onze parken uit te breiden. ‘’

‘’Onze bedrijfsformule is ook van belang. Wij leveren niet alleen het vastgoed. Ook zorgen wij voor onderhoud, receptiedienst, beveiliging en andere zaken, zodat onze huurders zich nergens zorgen over hoeven te maken.’’ Dat hij geen arrogante taal spreekt is duidelijk te zien bij het Spielberk Office Centre, het ‘’flagship-park’’ van de onderneming. Als werknemer bij een van de bedrijven die in het park gevestigd zijn is het mogelijk een fiets te lenen, je kind veilig achter te laten bij de parkcrèche, bankzaken te regelen en te eten in een van de goede restaurants.

De toekomst ziet er voorlopig mooi uit voor Remon Vos en ‘’zijn’’ CTP in Brno. Doordat het station verplaatst wordt krijgt het terrein een betere toegankelijkheid. Het terrein zelf zal uitbreiden richting het stadscentrum, zodat het Spielberg Office Centre echt een central business district gaat vormen voor de stad. Vos durft nog niet te zeggen wanneer dit project van start zal gaan.

‘Wanneer er echter een jonge ontwikkelaar aan zou kloppen zou ik in hem investeren, zoals ook in mij is geïnvesteerd.’

Of hij op zakelijk gebied nog terug zal keren naar zijn roots in Nederland? ‘’Nee, terug naar Nederland ga ik niet. We hebben nu braakliggend terrein in Slowakije en Roemenië waar mogelijk direct op gebouwd kan worden. Misschien uitbreiden in Duitsland, Stuttgart of Dresden.’’ En op avontuur naar de ‘’groeiende tijgers’’ in Azië? ‘’Voor mij zijn de grote avonturen voorbij, ik ben nu tweeënveertig. Wanneer er echter een jonge ontwikkelaar aan zou kloppen zou ik in hem investeren, zoals ook in mij is geïnvesteerd.’’