Tijdens mijn studie volgde ik de specialisatie Jeugdjournalistiek.

Vijftien studenten maakten hier onder mijn leiding een pilot

voor een televisieprogramma over kinderboeken.

In minder dan een maand resulteerde dit in ‘De Boekenbaas’.

“Ik ben de Boekenbaas, ik wil alles weten over boeken.” Niemand weet wie hij is, deze Boekenbaas. Zijn gezicht heeft nog nooit iemand gezien, zelfs zijn boekenbuddies niet. Vanuit zijn geheime kantoor houdt hij contact met zijn hulpjes en stuurt hij ze op pad om alle informatie over (kinder)boeken te verzamelen. Ze zoeken de nieuwste boeken uit en interviewen schrijvers of vormgevers. Ook spreken ze met kinderen die iets hebben wat in een boek terugkomt, zoals bijvoorbeeld een hobby of zelfs een ziekte.

Het begon met een idee van (kinder)boekenschrijver Marcel van Driel. Hij droomde van een kinderboekeninternettelevisieprogramma, waarmee kinderen op een avontuurlijke manier gestimuleerd zouden worden om meer te gaan lezen. Het concept is from scratch en zonder budget door de redactie opgebouwd en uitgewerkt. Voor mij was het de eerste keer dat ik eindverantwoordelijke was voor zo’n groot project. Het succes werd beloond met een honourspunt voor leiderschap.

Pilot

De Boekenbaas (2015)

Na het opleveren van de pilot was het tijd om ‘ons kindje’ uit handen te geven. Voor de Boekenbaas en zijn boekenbuddies was het nog maar de vraag of er nog een volgende aflevering zou komen. Gelukkig is de uitvoer van het concept opgepakt door nieuwe studenten Jeugdjournalistiek en zijn er ook afleveringen verschenen in 2016 en 2017.