Bloggen over de zin en onzin van roem

Tijdens de studie journalistiek moesten iedereen aan de slag met een journalistiek blog. Ik heb me maandenlang vermaakt met bloggen over beroemd worden en werd met mijn blog genomineerd voor de Blog Awards. Het blog is inmiddels grotendeels offline. Lees hieronder de Over mij die ik toentertijd geschreven heb.

Mijn naam is Stef Snakkers, 22 jaar en ik ben (nog) onbekend. Geboren in Apeldoorn, getogen in Vlaardingen en sinds twee jaar woonachtig in Utrecht. Hier hou ik mij bezig met alledaagse dingen, zoals het volgen van een opleiding (journalistiek), werken (in een callcenter), muziek maken (productie en DJ) en bier drinken (met vrienden). Een heel doorsnee leven dus.

Ondanks dat ik heel tevreden ben over mijn huidige staat van dienst, wil ik mijn doorsnee leven een stuk minder doorsnee maken. Ik wil beroemd worden.
Mijn muziek is een uit de hand gelopen hobby. Mijn muzikaliteit is niet zo uitzonderlijk dat ik hiermee de wereld verover. Op straat word ik niet gevraagd voor modellenwerk en acteren kan ik voor geen meter. Een zeker gevoel voor humor is aanwezig, maar niet genoeg om cabaretier te worden. Beroemd worden, hoe dan?

Maar als ik de televisie aanzet, een krant open sla of een tijdschrift lees krijg ik levensverhalen mee van mannen, vrouwen en kinderen. Mensen van wie ik geen idee heb wie het zijn. Sommigen hebben een of meer van de bovengenoemde talenten: ze zijn muzikaal, grappig, kunnen acteren, zien er fantastisch uit of hebben een andere vaardigheid waarmee ze uitblinken. Maar veel van de mensen die ik zie in de media zijn net zoals jij en ik: normaal.

Waarom lezen wij over deze mensen? Waarom zetten we de televisie aan als we weten dat ze in een programma zitten? Waarom luisteren we op de radio naar hun mening? Ze zijn beroemd. Omdat ze beroemd zijn, zijn hun verhalen bijzonder. Het beroep Bekende Nederlander lijkt de laatste vijftien jaar in opmars te zijn, ik wil deel uit maken van deze groep. Ik wil beroemd worden, simpelweg om het feit dat ik beroemd wil worden.

Hoe pak je zoiets aan, beroemd worden? Dat ga ik aan de lijve ondervinden. Hiervoor vraag ik advies aan mensen die al beroemd zijn en probeer ik te leren van de mensen die beroemd willen worden. Ik laat me restylen, ga voor een photo-shoot op pad, vraag een professionele muzikant mijn muziek te pimpen en ga ik langs bij een agentschap om te kijken of zij mij kunnen helpen. Ook ga ik dieper in op de functie van beroemde mensen. Waarom is hun leven zo interessant, terwijl iedereen in de wereld een verhaal te vertellen heeft?

Dit en meer, lees je terug op mijn blog: Beroemd worden doe je zo.